AKILLESSENE

Akillessenen hæfter lægmusklerne og hælknoglen sammen. Med en belastningsevne på op til 500 kg er det den største og sejeste sene i kroppen. Igennem livet udsættes akillessenen for store belastninger. Sportsfolk og motionister, især løbere, er i risikogruppen for at få problemer med akillessenen. Mange løbere har oplevet, at en skade på akillessenen har forhindret dem i at løbetræne. Heldigvis betyder overbelastning, betændelsestilstande eller sågar overrivning af akillessenen ikke, at din tid som sportsudøver er slut. Til behandling af akillessene er der hjælp at hente bl.a. i form af akupunktur. Mange sportsfolk er kommet tilbage for fuld kraft efter en alvorlig skade på akillessenen.

Symptomer på skader i akillessenen

Oplever du smerte og/eller ømhed i akillessenen?

Hvis ja, bør du give akillessenen ro og søge læge for at få stillet en korrekt diagnose. Det kan under ingen omstændigheder anbefales at forsøge at løbe eller træne smerterne væk. Det vil tværtimod forværrre tilstanden. I alle tilfælde hvor der opstår pludselig, jagende smerte eller et smæld i akillessenen, bør man straks søge læge for at udelukke en brist af akillessenen.

Symptomer på betændelse i akillessenen

Symptomer på betændelse i akillessenen er typisk smerter ved aktivering af akillessenen (løb og afsæt), ved udspænding af senen samt tryk på hælknoglen. I mange tilfælde vil senen føles fortykket.
Skader i akillessenen er ofte forårsaget af slimsækbetændelse i forbindelse med akillessenefæstet på hælknoglen. Skader opstår som følge af gentagne belastninger eller overbelastninger, hvor slimsækken klemmes mod hælknoglen. Nogle gigtsygdomme (psoriasisgigt og betændelsesgigt i ryggen) øger risikoen for denne slimsækbetændelse.

Symptomer på overbelastning af akillessenen

Risikoen for overbelastning af akillessenen hænger ofte sammen med alder, vægt og aktivitetsniveau. Skaden ses oftest hos løbere, men indimellem rammer den også folk med et moderat aktivitetsniveau.
I modsætning til symptomerne på betændelse er ømheden i forbindelse med overbelastning af akillessenen lokaliseret helt nede ved fæstet på hælknoglen. Den umiddelbare metode til lindring af smerterne ved overbelastning består primært i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet (løb). Man bør desuden sikre sig, at skoene ikke klemmer på hælen.

Behandling af akillessene

Professionel behandling af akillessene er ofte nødvendig for at undgå langvarige gener. Akupunktur har vist sig at være effektiv behandling af akillessene. Hos Werge akupunktur har vi opnået særdeles positive resultater som professionel behandler af skader i akillessenen ved hjælp af akupunktur (link).

Peter og Kasper Werge har tilsammen over 25 års erfaring, og har behandlet mange sportsudøvere på både elite- og motionsniveau. Efter blot få behandlinger af en overbelastet akillessene har disse kunnet genoptage den fysiske aktivitet på samme niveau, som før skaden opstod. Har du problemer med akillessenen og mod på at prøve vores effektive akupunkturbehandling? Ring til klinikken på tlf. 86 40 32 72 og hør nærmere.