Akupunktur og manuel medicin gjorde skulderoperation unødvendig
54-årige Mette Jørgensen fra Randers var indstillet til operation for en smertefuld, kronisk belastningsskade i skulderen. Efter alternativ behandling med akupunktur og manuel medicin har hun aflyst operationen – og samtidig er hendes voldsomme migræne væk.
Mette Jørgensen slap for skulderoperation og genoptræning – et forløb, som kunne have varet helt op til halvandet til to år.
Mange mennesker mener, at et kirurgisk indgreb nærmest kan sammenlignes med, at mekanikeren skruer lidt på bilen. Kroppen kan sagtens tåle at blive åbnet og repareret. Men alle operationer indebærer en risiko for patienten.
Det ved Mette Jørgensen bedre end de fleste. Hun er uddannet sygeplejerske og arbejdede i mange år på operationsafdelinger, før hun skiftede spor og blev glaskunster på fuld tid.
Desværre kunne hendes højre skulderled ikke tåle de gentagne bevægelser, når glaspladerne skulle skæres i stykker med en diamantskærer. Mette Jørgensen fik smerter, når hun skulle bevæge armen, og måtte til sidst holde pause med glasarbejdet.
”Det gjorte altid ondt, og så simpel en ting som at løfte kaffekanden og skænke en kop kaffe voldte store problemer,” siger hun.
Lægens diagnose lød, at Mette Jørgensen havde pådraget sig et afklemningssyndrom i skulderleddet, hvilket betyder, at pladsen i leddet er blevet for trang på grund af hævelse af den slimsæk, der skal fordele trykket i leddet. Igennem trekvart år blev problemet forgæves forsøgt løst ved hjælp af fysioterapi og blokadebehandling, som skulle fjerne eller i hvert fald dæmpe smerterne. Hverken fysioterapien eller blokaden hjalp, så lægens eneste udvej var at indstille Mette Jørgensen til operation.
”Jeg brugte nogen tid til at overveje, om jeg ville opereres, da jeg ved, at der er et langt og ofte træls efterforløb i forbindelse med en operation i skulderen, men accepterede så operationen, da jeg naturligvis gerne ville slippe for de kroniske smerter og få fuld funktion af skulderen igen. ”
Derfor var det ikke på grund af problemerne med skulderleddet, at Mette Jørgensen for tre måneder siden aftalte tid til behandling hos akupunktør Peter Werge. Efter fire års pause var hendes kraftige migræne vendt tilbage, og Mette Jørgensen har erfaring for, at akupunktur kan holde migrænen i skak.
”Under besøget hos Peter Werge nævnte jeg, at jeg var indstillet til operation i skulderen. Peter Werge spurgte, om jeg havde noget imod, at han foretog en undersøgelse og eventuelt foreslog en plan for behandling. Han forklarede, at han har behandlet ganske mange af denne type kroniske belastningsskader, som kan opstå i alle kroppens led, for eksempel også i hoften, hvor problemerne ofte forveksles med symptomerne fra en klemt iskiasnerve.”
Peter Werge benytter en kombination af akupunktur og såkaldt manuel medicin, som er en blid form for manipulation af det overbelastede led og nært beslægtet med kiropraktik.
Ved behandlingen mobiliseres leddet ud i stillinger, som patienten normalt ikke selv kan nå. Formålet er at øge bevægeligheden og mindske smerter. I Mette Jørgensens tilfælde blev der desuden benyttet akupunktur som smertebehandling.
”Efter to behandlinger var jeg overbevist om, at vi var på rette vej og efter den tredje behandling aflyste jeg operationen. De stærke smerter er væk, jeg har god bevægelighed i skulderleddet, og jeg håber at være fuldstændig symptomfri, når jeg har fået en til to afsluttende behandlinger. Min migræne blev også behandlet med akupunktur og har holdt sig i ro lige siden,” siger Mette Jørgensen.
Akupunktør Peter Werge tilføjer, at Mette Jørgensens behandlingsforløb er typisk for de patienter, der opsøger ham for at blive behandlet for belastningsskader i leddene:
”Det traditionelle behandlingssystem vil typisk behandle disse lidelser med fysioterapeutiske øvelser i kombination med stærk, smertestillende medicin, i håb om, at irritationstilstanden dæmper sig over tid. Hvis der ikke er bedring, er operation den eneste udvej. Problemet er, at der alt i alt er tale om et forløb, som kan vare op til halvandet eller to år, når genoptræningen efter operationen regnes med. Desuden er det aldrig risikofrit at blive opereret, heller ikke for patienter, som ellers er i god fysisk form,” siger Peter Werge.
”Det er en stor lettelse for mig at være fri for smerterne og at kunne bruge min arm igen,” siger Mette Jørgensen og fortsætter: ”Det betyder desværre ikke, at jeg vil genoptage mit arbejde som glaskunstner. Når der er tendens til, at mit skulderled lader sig irritere, vil det være uhensigtsmæssigt at begynde på de belastende, monotone bevægelser med glasskæreren igen, så derfor har jeg tænkt mig at vende tilbage til mit gamle fag som sygeplejerske.
Yderligere oplysninger fås hos akupunktør Peter Werge på telefon 86 40 32 72 [email protected], www.peterwerge.dk